
Novetats
BALANÇ 2022
El projecte cultural i de recuperació de la memòria històrica Arrels Democràtiques ha portat a terme els següents projectes durant l’any 2022, que han permès fer una passa endavant en els objectius d’investigació i divulgació històrica de les Fundacions Darder-Mascaró i la fundació Ateneu de Comissions Obreres: Projecte d’entrevistes entorn…
El Museu de l’Educació d’Inca i el patrimoni educatiu de les Illes
MUSEU DE L’EDUCACIÓ DE LES ILLES BALEARS El Museu de l’Educació és un centre d’interpretació del patrimoni educatiu de les Illes Balears. El seu precedent és el Museu Pedagògic creat per l’inspector d’Educació Joan Capó i Valls de Padrines l’any 1918, una institució de gran prestigi per al món de…
Llegir més → El Museu de l’Educació d’Inca i el patrimoni educatiu de les Illes
Presentació Mallorquinismes: una història oral. Identitat, cultura, societat i política
Mallorquinismes: una història oral. Identitat, cultura, societat i política és el llibre fruit de vint-i-dues entrevistes realitzades pels historiadors i investigadors Miquel Vidal i José María Gago. Aquest treball s’emmarca dins el projecte Arrels Democràtiques de les Fundacions Darder Mascaró i la Fundació Ateneu de Comissions Obreres. Al llibre no…
Llegir més → Presentació Mallorquinismes: una història oral. Identitat, cultura, societat i política
Cultura Obrera, n.94 (28-05-1921): Para el comediante Ferretjans
No está en modo de ser, el entablar polémica con nadie y menos con el comediante Ignacio Ferratjans. El célebre transformista, en un artículo insertado en “El Obrero Balear” refiriéndose al conflicto suscitado en las obras de Porto-Pí, dice que los tres individuos expulsados de la Casa del Pueblo, lo…
Llegir més → Cultura Obrera, n.94 (28-05-1921): Para el comediante Ferretjans
MANIFEST: EN EL 92 ANIVERSARI DE LA PROCLAMACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA
La proclamació de la Segona República, el 14 d’abril de 1931, constitueix una de les principals fites dins la història de la lluita dels pobles de l’Estat espanyol per la consecució de les llibertats democràtiques i la justícia social. El cop d’Estat del juliol de 1936 i el triomf del…
Llegir més → MANIFEST: EN EL 92 ANIVERSARI DE LA PROCLAMACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA
Gabriel Alomar (1873-1941). L’intel·lectual, el periodista i el polític / PERE ROSSELLÓ BOVER / DAMIÀ PONS I PONS
En el seu temps Gabriel Alomar va tenir una importància cabdal, tant en el terreny cultural i literari com en el polític i ideològic. Avui, tot i que moltes de les seves idees encara siguin ben actuals, és força desconegut, sobretot a causa del silenci a què la seva figura…
Buades Pons, Gabriel
ENTRADA PRINCIPAL
Cultura Obrera, n.132 (25-02-1922): Los que se van – Cosme Salvà ha muerto
1922 – LOS QUE SE VAN – COSME SALVA HA MUERTO. CULTURA OBRERA nº 132, 25 de febrero de 1922 Cuando aún no se había cicatrizado la honda y dolorosa herida que causó en nuestros corazones la reciente muerte de uno de nuestros carísimos compañeros, cuando aún llorábamos al malogrado…
Llegir més → Cultura Obrera, n.132 (25-02-1922): Los que se van – Cosme Salvà ha muerto
Aina Llodrà, l’esguard d’una inestingible espurna de joventut
l juliol del trenta-sis, Aina Llodrà tenia vint anys i el futur, per a ella, era encisador, inmensament fascinant. Filla de senyors -que és com s’anomenen a Felanitx les families sorgides de la burguesia comercial més que de la terratinent- el seu pare regentava una fàbrica de licors, amb el tarannà liberal que li conferí una llarga estada a Amèrica.
Llegir més → Aina Llodrà, l’esguard d’una inestingible espurna de joventut
Pacte de Sant Sebastià
El Pacte de Sant Sebastià és el nom que reben els acords a que van arribar, el 17 d’agost de 1930, a Sant Sebastià, els representats republicans de tot l’estat espanyol, per pactar la instauració de la República i liquidar la monarquia borbònica. Antecedents El març de 1930 sota la…