El Memorial que ha emprès Arrels Democràtiques és un dels grans projectes elaborats durant l’any 2022, i que ens aporta més llum sobre la foscor d’una part de la història que, tot i ésser contínuament recordada, presenta llacunes: les víctimes de la repressió franquista durant la Guerra Civil. De sobres coneguda i estudiada aquella obscura i nefasta etapa del passat recent de les Illes Balears, no és menys cert que ens ha resultat més dificultós el coneixement en detall de la història de cada una d’aquelles víctimes. El Memorial es proposa, així, la difusió d’alguns coneixements que la historiografia ja havia aportat però que requerien de la major classificació, presentació i visibilització que ens permeten els mitjans tecnològics i digitals.
El Memorial recull els noms que es troben al Mur de la Memòria, un mural dedicat a la recuperació de la memòria històrica dels anys de la Segona República, la Guerra Civil i la repressió franquista, i que serveix com a tribut a les seves víctimes durant la guerra. El Mur de la Memòria fou impulsat, a partir del maig de 2011, per l’Associació Memòria de Mallorca, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, la Fundació Memorial Democràtic de les Illes Balears i l’Empresa Funerària Municipal de Palma, i es troba situat al Cementiri de Palma.
Les investigacions històriques en les quals es basen el Mur i el Memorial són el Diccionari Vermell, publicat per Llorenç Capellà a l’Editorial Moll el 1989, i el llibre Els invisibles. Diccionari de militants, organitzacions, sindicats llibertaris de Balears i Pitiüses. Volum I: Mallorca (1869-1952) (diversos autors, 2011). També hem d’agrair per a aquest memorial web la feina feta anys enrere pel projecte digital Fideus Republicans, impulsat per Josep Vílchez.
Malauradament segueix havent víctimes de la repressió franquista de les quals tan sols coneixem el nom. Per això, per al Memorial es decidí elaborar dos llistats, el de les persones de les quals comptam amb, més o menys, informació, i el de les persones que segueixen en la foscor del coneixement públic. Val a dir, finalment, que la finalitat última del Mur i del Memorial no és només el reconeixement públic de les víctimes i la difusió dels coneixements que en tenim d’elles, sinó també la conscienciació sobre els crims del franquisme i la perpetuació del record del passat, elements fonamentals per a la construcció d’una societat sana i democràtica.
LLISTAT DE NOMS AMB INFORMACIÓ
LLISTAT DE NOMS SENSE INFORMACIÓ