Federica Montseny i Mañé (Madrid, 1905-Tolosa, 1994) fou una líder anarquista i la primera dona ministra d’un govern espanyol.
Filla de Joan Montseny (Federico Urales) i Teresa Mañé (Soledad Gustavo), dos coneguts mestres llibertaris propulsors de l’escola racionalista de Francesc Ferrer i Guàrdia. La seva educació va ésser impartida per la seva mare i la va completar d’una manera autodidacta llegint literatura o teatre, i tant fossin clàssics com obres contemporànies. Estudia Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona.
Amb 18 anys ja defensava clarament l’anarquisme, edat a la qual va publicar el seu primer article a Solidaridad Obrera. D’aleshores ençà no va parar d’escriure col·laborant freqüentment amb La Revista Blanca i en les seves col·laccions de narrativa La Novel·la Ideal i Voluntad. Durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera va escriure tres novel·les centrades en l’emancipació femenina, La Victoria, El hijo de Clara i La indomable. Ja llavors defensava la igualtat entre sexes dins d’una societat sense Estat ni capital. Es desmarcava de les feministes de la seva època que solament pretenien un reconeixement polític de la dona dins la societat capitalista.
Entre els mesos de novembre de 1936 i maig de 1937, Federica es va fer càrrec del Ministeri de Sanitat i Assistència Social en el govern del socialista Francisco Largo Caballero.
El 1938, després de la caiguda del govern de Largo Caballero, presidí el 1er comitè d’enllaç CNT–UGT i fou la responsable del Departament de Sanitat de la Comissió de Batallons de Voluntaris . Va defensar el POUM de les acusacions de traïció fetes per part dels dirigents del PSUC i el PCE. També va intercedir entre les disputes armades entre el PSUC i militants de CNT pel control de l’edifici de Telefònica a Barcelona.
Va exiliar-se a França, en finalitzar la Guerra Civil Espanyola, continuant amb el seu treball sindical a la CNT. El 1977 va retornar a l’Estat Espanyol per a la reconstrucció del sindicat ara en territori espanyol. Ni l’exili ni els seus problemes de visió van impossibilitar-la en la propaganda i difusió dels ideals llibertaris que defensava. Va morir el 1994 a la ciutat de Tolosa de Llenguadoc.
Publicacions
- La mujer, problema del hombre (1932)
- El problema de los sexos (1951)
- Cien días en la vida de una mujer (1949)
- Crónica de la C.N.T. (1974)
- El anarquismo (1976)
- Mis primeros cuarenta años (1987)